Top 10 razloga za odlazak na more

Kada dođe leto i sezona godišnjih odmora, uglavnom svi jedva čekamo da odemo na more. Sam čin planiranja letovanja, pakovanja i putovanja izaziva u nama različite emocije, a kada stignemo na odabranu destinaciju – sve što nam je potrebno jeste da udahnemo taj morski vazduh i okupamo se u slanoj vodi, zar ne? Mnogi od nas obožavaju predsezonu koja počinje u drugoj polovini maja.

Kaže izreka “šta se mora, nije teško”, a radi mnogobrojnih blagodeti koje pruža morska voda i mediterantska klima – istrpećemo i to!

Ne samo da promena okruženja ima pozitivne efekte na psihu i razvoj ličnosti, već ako pogledate koje sve prednosti po naš organizam ima boravak na moru – sigurni smo da ćete strepnju i strah zameniti željnim iščekivanjem letovanja. Predstavljamo vam samo 10 od milion razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite o odlasku na more i ove godine, pa procenite sami šta vam je činiti kada je letovanje u pitanju.

plaza paralija

Da morska voda i morska so imaju antiseptičke, antibakterijske i terapeutske efekte Grcima je bilo poznato još pre mnogo godina kada je Hipokrat spoznao lekovitost morske vode i dejstvo koje ona ima na rane, te je talasoterapija odnosno lečenje uz pomoć morske vode postalo veoma popularno. Takođe, Francuska je još u XIX veku otvorila centre koji su za lečenje zdravstvenih tegoba koristili supstance dobijene iz morske vode. A znate li da se veći deo morske soli dobija usled vulkanskih aktivnosti i ekstrahovanja iz magmatskih hladnih stena?

Morska voda važi za prirodni lek u kojem se zasigurno najviše uživa, što ne čudi s obzirom da je bogata algama, različitim mineralima i hemijskim elementima značajnim za psihofizički oporavak našeg duha i tela. Samo neki od njih su jod, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijum, brom, natrijum, gvožđe, kalijum, litijum, srebro, pa čak i zlato. Morska voda najsličnija je sastavu naše krvi, a prodire u dublje slojeve kože, čime njeni sastojci utiču na rad ćelija, pa time i na celokupno zdravlje našeg organizma. Evo nekih od benefita koje pruža morska voda:

  • Jačanje imunološkog sistema – sastojci morske vode imaju i antibakterijska i regenerišuća dejstva, a morska voda utiče na otvaranje pora. Prodiranjem u kožu naš odbrambeni mehanizam jača, povećava se broj crvenih i belih krvnih sudova, krv postaje kvalitetnija, a mi otporniji na infekcije.
  • Smanjenje respiratornih problema – morska so olakšavaju disanje i utiče na izbacivanje toksina iz pluća; morska voda i vazduh smanjuju i sprečavaju simptome alergija, prehlade, gripa, astme, bronhitisa i sličnih respiratornih oboljenja.
  • Lečenje kožnih bolesti i poboljšanje izgleda i strukture kože i kose – morska voda osim što se apsorbuje u našu kožu, utiče na njenu hidrataciju, regeneraciju i brzo zarastanje rana, izbacivanje toksina, ublažavanje simptoma kožnih oboljenja poput crvenila, ekcema, psorijaze, čisti je od akni, a u isto vreme je jača i čini glatkom. Takođe, primetili ste da vam je kosa na moru potpuno drugačija, a to je iz razloga što morska so utiče na čišćenje kose i prljavštine sa kože glave.
  • Poboljšanje cirkulacije, smanjenje celulita i proširenih vena – plivanje u moru pospešuje cirkulaciju, telo se oslobađa od viška tečnosti, čime se smanjuje i celulit, a i samo šetanje kroz slanu vodu utiče na zatezanje i jačanje vena.
  • Ublažavanje anksioznosti, depresije, stresa – zvuci talasa, sunce i vetrić koji pirka u kombinaciji sa slanom vodom i morskim vazduhom podstiču oslobađanje od stresa, pozitivno utiče i na smanjenje depresije i anksioznosti.
  • Poboljšanje kvaliteta sna – usled negativno naelektrisanih jona kojima se odlikuje morski vazduh, naš organizam mnogo kvalitetnije koristi kiseonik čime se sprečava nesanica, a naš san biva spokojniji.
  • Smanjenje upalnih procesa i bolova kostiju i mišića – morska voda opušta mišiće, olakšava upale, smanjuje bol u leđima, te ima pozitivna dejstva na oboljenja poput reume i artritisa.
  • Podsticanje čišćenja organizma i mršavljenje – plivanjem se aktivira celo telo uz pomoć čega možete da se rešite viška kilograma vrlo brzo i lako, a ujedno se izbacuju otrovne materije, vrši detoksikacija tela, što je podstaknuto unošenjem morske vode u organizam.
  • Smanjenje problema sa bubrezima i jetrom – budući da morska voda utiče na obnavljanje ćelija, ukoliko su vaši bubrezi ili jetra oštećeni, boravak na moru uticaće na regeneraciju organa, pa time i poboljšanje opšteg zdravlja i kvaliteta života.
  • Blagotvorni uticaj na ginekološke probleme – ženama koje imaju problema sa vaginalnim infekcijama, pojačanim sekretom i sličnim ginekološkim problemima savetuje se kupanje u čistom moru i ispiranje morskom vodom.

Bilo koja aktivnost i sam boravak na moru imaju veoma pozitivne efekte kako po naš izgled, tako i po mentalno zdravlje. Osim što nam vraća koncentraciju i energiju za život, more nam budi i kreativnost, maštu, emocije, intuiciju,…

Iako se svi ovi benefiti ne mogu uočiti nakon samo jednog letovanja (mada je svaki odlazak na more koristan), redovan boravak na nekoj od morskih plaža sigurno će vam obezbediti dugoročne pozitivne efekte i zato – kad god možete idite na more!

P.S. – Sve i da ove godine preskočite letovanje na moru, potrudite se da makar kod kuće napravite “morski” ugođaj. Nabavite morsku so i dodajte je u kupku, posetite neku od slanih soba i na bilo koji drugi način pokušajte da prizovete more, relaksirate se i regenerišete organizam od svih štetnih uticaja savremenog života!