Specijaliteti iz grčke kuhinje

22 juna, 2018
post_08
post_brussels_01
post_brussels_02

Za većinu ljudi prva asocijacija na Grčku jeste letovanje, more i predivne plaže… Ipak, ako vas morska voda i topli pesak ne mame dovoljno da i ove godine otputujete u neku od poznatih turističkih destinacija, najukusnija jela kojima obiluje grčka kuhinja sigurno hoće! Pogledajte listu od 5 specijaliteta kojima ne možemo (i ne smemo:-) odoleti kada se nađemo u Grčkoj.

Ukoliko niste sigurni da li ove godine treba da putujete u Grčku na letovanje, uvereni smo da će vam se nakon ovih ukusnih i popularnih grčkih specijaliteta vratiti želja za putovanjem u ovu predivnu zemlju bogate kulture i istorije, a ujedno i kuhinje koja je jedna od najstarijih u Evropi, a svakako i jedna od najzdravijih i najukusnijih. Grčki kuvari su odvajkada bili cenjeni, a čak je i prva gastronomska knjiga napisana u Grčkoj i to u doba vladavine Aleksandra Makedonskog.

Grčka kuhinja ima određene sličnosti sa turskom i kiparskom, s obzirom na nekadašnja carstva usled kojih je došlo do mešanja kultura, pa time i ishrane. Ono što je karakteristično za grčka jela jeste jednostavnost pripremanja uz upotrebu maslinovog ulja i maslina, svežeg i grilovanog povrća, začinskog bilja, testenine,… Svaki kraj (posebno ostrvske regije) ima određenu specifičnost kada je u pitanju gastronomija. Zajedničko im je to da se upotrebljava najčešće jagnjeće i pileće meso, dok su riba i morski plodovi takođe nezaobilazni deo tradicionalne grčke kuhinje, te se nalaze i u salatama.

Osim toga, feta sir napravljen od ovčijeg i kozijeg mleka neizostavan je deo grčke trpeze u kojoj Grci uživaju posebno kada se okupi cela porodica. Uz tradicionalna jela služi se poznato grčko piće Uzo ili pak belo vino po kojem je Grčka takođe poznata. Zavirite u deo grčke kuhinje – za vas smo izdvojili 5 specijaliteta koji su među najpopularnijima.

#1 Ako ste posetili bilo koju od turističkih destinacija Grčke, sigurno niste zaobišli čuveni GIROS koji nigde nije kao u Grčkoj! Uglavnom možete birati pileći ili svinjski giros odnosno meso sečeno na rezance, preko kojeg se u grčku pitu ili tortilju stavljaju prilozi (luk, senf, pomfrit, ali i paradajz, krastavac, pavlaka, tzatziki… u zavisnosti od mesta kupovine). Jeste da je ovo prvenstveni izbor većine srpskih turista, ipak – nemojte se zaustaviti samo na ovom jelu, jer grčka kuhinja zaista obiluje brojnim preukusnim specijalitetima koji slede u nastavku.

#2 SUVLAKI – nešto poput ražnjića, ovo tradicionalno grčko jelo sastoji se od povrća i mešanog mesa sa roštilja, a služi se obično uz pitu, salatu, tzatziki ili neki drugi sos po izboru.

#3 MUSAKA – iako je česta i u našoj kuhinji, musaka na grčki način ne može da se poredi sa domaćom. Obično se peče i služi u zemljanim posudama koje joj daju poseban šmek, ima kremasti preliv i zapečenu koricu, a kombinacija sa salatom i vinom učiniće je posebnom.

#4 FASSOLADA – slično kao pasulj, ovo grčko jelo specifično je po tome što se sprema od belog pasulja koji se kuva uz dodatak povrća i začina, što ga čini specifičnim i veoma ukusnim jelom.

#5 PITA SA FETA SIROM I SPANAĆEM – s obzirom na popularnost testa i feta sira u Grčkoj, ne čudi nas da je ova pita jedna od specijaliteta grčke kuhinje, a kada je probate jasno će vam biti i zašto je među najpopularnijim grčkim jelima.

Ukoliko neko od vas iz bilo kog razloga ove godine ipak neće biti u prilici da putuje u Grčku, predlažemo vam da pronađete makar recepte za ova ukusna jela i isprobate ih kod kuće. U svakom slučaju, uživajte u gastronomskim specijalitetima iz Grčke!

 

Autor teksta: Biljana Radojčić

Podeli na mrežama