Letujte bez ograničenja!

24 maja, 20220

Da li ste se pre godinu-dve dana pitali da li ćete ikada više osetiti tu slobodu rasterećenog putovanja? Uživanje u suncu, plaži, posećivanje znamenitosti bile su misaone imenice.

Ali… Sve prođe i konačno možemo da odahnemo i da se opustimo!

Prema zvaničnim informacijama grčke vlade, od nedelje 01.05.2022. svi putnici koji putuju u Grčku, bez obzira na zemlju porekla, više ne moraju da pokazuju važeći sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od COVID-19, ili dokaz o negativnom rezultatu testa na SARS CoV-2 (PCR ili brzi antigenski test).

Možemo optimistično zaključiti da je pandemija iza nas! Te lepe vesti bude u nama bezbroj srećnih misli, maštanja i mogućnosti. Hajde onda da vidimo šta to moramo znati pre putovanja u Grčku!

 

Činjenice koje malo ko zna

Svi znamo da je Grčka kolevka civilizacije, postojbina demokratije i obala kakvu bi bilo koje more na svetu moglo poželeti, ali postoje neke činjenice o njoj koje su nepoznate i mnogim Grcima.

  • U Grčkoj ne postoji nijedno mesto koje je udaljeno više od 137 kilometara od mora
  • Prema grčkom Ustavu plaže pripadaju svim građanima, iako u praksi nije baš tako
  • Grčka kuhinja je na četvrtom mestu u Evropi
  • Grčka ima više arheoloških muzeja od bilo koje druge zemlje na svetu
  • Državljanima Srbije sa srpskom vozačkom dozvolom nije potrebna međunarodna vozačka dozvola za Grčku
  • Ako ste se pitali zašto su brojna grčka vrata, prozori, nameštaj, pa i crkve, plave boje, odgovor je da se u antičko vreme verovalo da upravo ta boja plava štiti od zla
  • Pica, iako je nastala u Persiji, zapravo je formirana u Grčkoj a ime joj potiče od grčkog 𝒑𝒊𝒕𝒂, što je preko grčkih kolonija na jugu Italije preraslo u današnji naziv ,,Pizza’’
  • Ako budete mahali poznaniku u Grčkoj, ne čudite se kad vas ljutito pogleda, jer mahanje otvorenom šakom u Grčkoj predstavlja uvredljiv gest. Ako baš morate nekome tako da se javite, uradite to sa zatvorenim dlanom, da ne kažemo pesnicom, a kad se vratite kući nadajte se da vam nije prešlo u naviku
  • Kada nekome udeljuju kompliment, Grci umesto izgovorenog “pu pu”, usnama simuliraju pljuvanje, iz istog razloga kao i mi – da ne ureknu onog koga hvale

 

Pored ovih i mnogih drugih zanimljivosti Grčku krasi odlična gastronomska ponuda, sjajni hoteli i plaže, ljubazni i prijemčivi meštani kao i bogata istorija i tradicija!

Preporučujemo vam da što pre spakujete svoje kofere jer vam osim njih od ove godine, izuzev dobrog raspoloženja, neće trebati više ništa! Srećno nam svima novo leto 2022!

Podeli na mrežama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *