Kao da je vreme stalo

Dugo ostrvo po veličini u Grčkoj, na kojem su Srbi jedini stranci.

O
strvo Evia je poslednjih godina jedno od najpopularnijih destinacija svih onih koji vole Grčku, a svoju atraktivnost duguje dugim plažama, raznovrsnoj i bogatoj flori i fauni, netaknutoj prirodi, kulturno-istorijskim znamenitostima i arheološkim nalazištima, kao i termalnim izvorima od kojih se jedan nalazi u Edipsosu! Zato je ovo mesto poznato i kao prirodna banja na moru, a Evia svojom turističkom ponudom i bogatim sadržajima privlači i starije i mlađe turiste, porodice i sve one koji vole ne samo uživanje na plaži i brčkanje u moru, već i nešto aktivniji odmor!

Edipsos iskustva

Ukoliko volite banjski turizam, ali i more, a nemate mogućnosti za odlazak na dva putovanja tokom godine, te vam je teško da se opredelite samo za jednu turističku destinaciju – šta kažete na to da spojite dva zadovoljstva u jednom letovanju?

Nekada je ovo ostrvo bilo nedodirljivo za turiste, pa samim tim i nepoznato većini nas, ali zahvaljujući svom prirodnom bogatstvu, netaknutoj prirodi i različitim sadržajima – vrlo brzo se pročulo za Eviu, te je ona postala jedna od najpopularnijih turističkih destinacija poslednjih godina. Evia je najveće ostrvo kada je u pitanju Egejsko more, a na 2. je mestu gledajući veličinu grčkih ostrva.

Sa kopnenim delom (tačnije grčkim regijama Atika i Beotija) povezano je modernim auto-putem, ali postoje i trajekti, te se do Evie stiže relativno brzo i bez poteškoća. Spada u neke od najrazvijenijih delova stare Grčke, sa veoma bogatom tradicijom i mnoštvom tradicionalnih sela, kulturno-istorijskim nasleđem, brojnim arheološkim nalazištima, manastirima koji datiraju još iz srednjeg veka, a popularnosti ove turističke destinacije doprinosi i ribarska flota za koju važi da je najbolja u celoj Grčkoj!

Šta posetiti na Evii?

Halkida je ime glavnog grada ostrva Evia. Plaže (uređene i divlje) čine posebnu atrakciju turistima koji ovde dođu na letovanje, a osim prelepih prirodnih pejzaža, među kojima se ističu planinski predeli, borove šume, maslinjaci i plantaže smokava i pistaća, krasi ga čisto i bistro more sa brojnim termalnim izvorima koji ga čine toplijim, a dostupne su i mnoge sportske aktivnosti na vodi, pa i ronjenje. Blizina Atine čini da Evia bude još primamljivija destinacija za letovanje, a tu su i mogućnosti za odlazak na druge organizovane izlete i obilazak različitih znamenitosti. S obzirom na sve pomenute blagodeti, Evia je pogodna ne samo one koji vole opušten odmor, već i za sve koji traže zabavu i avanturu.

Gde se nalaze najlepše plaže na Evii?

Kažu da se najbolje letnje destinacije nalaze se na severu ostrva Evia. Plaže su ovde sa postepenim ulaskom u more, a kao jedno od najčuvenijih letovališta izdvaja se Edipsos – banja sa termalnom vodom i mineralnim izvorima za koje Grci kažu da leči sve bolesti. Posebnu atrakciju i fenomen u Edipsos banji čini termalna voda koja izvire iz kamenja na obali mora i direktno se uliva u njega, kao i kameni bazeni u kojima temperatura vode dostiže do 30°C, pa čak i preko 70°C! Ko je već posetio ovu destinaciju, zna o čemu pričamo. Ko nije – čitajte dalje…

Banja

Ukoliko volite banjski turizam, ali i more, a nemate mogućnosti za odlazak na dva putovanja tokom godine, te vam je teško da se opredelite samo za jednu turističku destinaciju – šta kažete na to da spojite dva zadovoljstva u jednom letovanju? Ostrvo Evia nudi savršeno rešenje, a u pitanju je mesto Edipsos! Banja na moru poznata je od davnina, jer se ovde nalazi oko 80 izvora termalne i mineralne vode za koje se smatra da leči skoro sve bolesti, a svakako pruža fantastičan odmor za dušu i telo. Ovde su zato izgrađeni brojni spa centri, a Edipsos banja je bila posećena i cenjena čak i od strane svetski poznatih i znamenitih istorijskih ličnosti poput Sule, Marka Aurelijusa, Vinstona Čerčila, Onazisa, Grete Garbo, Petra I Karađorđevića…

edipsos banja 9

Bilo kako bilo, Lutra Edipsos ili u prevodu Edipsos banja je danas moderna turistička destinacija i zaista posebno turističko mesto okruženo brdima i borovim šumama, sa kvalitetnom ponudom smeštaja, taverni, kafića, restorana, poslastičarnica, prodavnica, parkova, igrališta i brojnih drugih turističkih sadržaja. Edipsos banja ima plažu koja nije toliko velika, ali je atraktivna samim tim što se upravo ovde nalaze izvori i kameni bazeni sa toplom vodom. Takođe, na oko svega 2km nalazi se i duga peščana plaža Agios Nikolaos – jedna od lepših kada su Evia plaže u pitanju.

Arheološko nasleđe

Ono što još Edipsos čini interesantnim mestom za letovanje jeste gradska arheološka zbirka, očuvana kupatila iz doba helenističkog i rimskog perioda, crkva Svetog Anargiona, kao i crkve Agios Panteleimonas i Agios Fanourios. Blizu je i Sulina pećina posvećena rimskom generalu Suli, interesantna i zbog izvora sumporne lekovite vode, a ispred nje su spomenici rimskom caru Hadroijanu i Semptimusu Severusu.

Edipsos banja predstavlja odličnu polaznu tačku za obilaz ostrva Evia, jer lokalne turističke agencije nude brojne mogućnosti za izlete i obilazak različitih turističkih atrakcija. Zato je Edipsos morao naći svoje mesto i u ponudi naše turističke agencije!

Leave a Reply

Your email address will not be published.