7 najkvalitetnijih i najpoznatijih grčkih proizvoda

29 jula, 2018

Kada pomislimo na Grčku, letovanje nam je uglavnom svima prva asocijacija. Međutim, nema letovanja na kojem se nije pomenula i isprobala grčka kuhinja i njeni specijaliteti, a koji god da je vaš izbor za turističku destinaciju – bar jedan od ovih sedam proizvoda (ako ne i svi 🙂 sigurno će se naći među vašim suvenirima po povratku iz Grčke! Neke od njih već uveliko konzumiramo i kada smo kod kuće, druge volimo da upotrebljavamo samo na letovanju, jer najbolji je originalan i tradicionalni ukus grčkih proizvoda, dok su pojedini grčki proizvodi nadaleko poznati i sve traženiji i u svetu. Ako niste do sada znali, pročitajte koji su to najpopularniji grčki proizvodi i zašto!

 

Volim grčku hranu zato što je jednostavna ali nepretenciozna. To je autentično.
Princeza Tatjana

Kada je u pitanju grčka kuhinja i njeni specijaliteti, oni se spremaju po tradicionalnoj recepturi koja datira još iz vremena stare Grčke, a ono što je specifično skoro za svaku mediteransku kuhinju, pa i grčku, jeste upotreba morskih plodova, maslina, svežeg voća i povrća, vina, a tu su i različite primamljive poslastice bez kojih dan ne bi mogao da se zamisli. Alva ili halva je samo jedan od dezerata koje volimo da konzumiramo kada se nađemo u Grčkoj, a za razliku od drugih naroda u svetu kojima ovaj grčki proizvod i nije toliko poznat, te zbog toga i jeste toliko popularan – nama je alva među omiljenim poslasticama.

Ono što se u Grčkoj posebno izdvaja jesu njeni nacionalni proizvodi – popularno grčko piće ouzo, zatim maslinovo uljegrčki medgrčka vina i grčki feta sir koji je i zaštićeni grčki proizvod, te nije dozvoljeno da se proizvodi bilo gde drugde u svetu! Osim ovih nacionalnih proizvoda, Grčka je u svetu poznata i po šafranu i mastici, no – krenimo redom.

# Uzo (ouzo) – predstavlja grčki nacionalni proizvod tj. piće koje se pominje i kao grčka rakija. Proizvodi se samo u Grčkoj, ali je poznat i u svetu kao savršen aperitiv. Pravi se od vode, destilovanog alkohola i mirisnih sastojaka među kojima se izdvaja anis, a obično se pije uz dodatak vode i kockica led. Prva destilerija u kojoj se počeo praviti uzo osnovana je još 1856.godine u Tirnavosu, te ovaj uzo i nosi naziv Tirnavou. Kažu da je najbolji uzo onaj koji se pravi na ostrvu Lezbos, a među najvećim današnjim proizvođačima nalazi se firma Varvaianis koja je smeštena u gradu Plomari. Osim ove grčke rakije, poznato grčko piće je i tsipouro koji se proizvodi od belog grožđa i sadrži više aklohola od uzoa, a takođe se služi hladan i uz predjelo. Prema tome, koje god grčko piće da odaberete kao aperitiv – nećete pogrešiti!

# Grčki med –  iako med možete naći u svakoj zemlji, ono što grčki med posebno izvdaja jeste zaista vrhunski kvalitet koji obezbeđuje fantastičan ukus i miris, a postoji veoma veliki broj različitih vrsta i gotovo svaka regija Grčke ima svoj prepoznatljivi med sa svojim posebnim osobenostima. Grčki med karakterističan je po tome što je u njemu sadržano preko sto vrsta biljaka, što mu daje izuzetnu hranljivost i lekovita svojstva. Najviše ima borovog i jelinog meda, a od cvetnih – tu su med od majčine dušice (po kojem je Grčka specifična), cveta narandže, kestena, lavande, divljeg origana, … U Grčkoj postoji preko 15.000 uzgajivača pčela i u njoj se nalazi najveći na svetu broj košnica po hektaru zemlje, te se godišnje napravi oko 15.000 t meda. Grci su među najvećim potrošačima meda gledano prema glavi stanovnika, a grčki med se proizvodi još od 6 hiljada godina p.n.e. Njegova lekovitost poznata je još iz doba Aristotela, što i ne čudi ako se uzme u obzir da se med u Grčkoj smatra hranom bogova, a u svetu je grčki med posebno cenjen i prepoznatljiv kao prestižan proizvod.

# Feta sir – svi znamo da je feta punomasni beli sir poreklom iz Grčke, a tradicionalno se pravi od ovčijeg i 30% kozijeg mleka, što mu daje karakterističan miris i ukus. Ovaj grčki proizvod izvozi su u različite zemlje, a mnoge od njih su probale i same da je proizvode. Međutim, grčki feta sir potopljen je u maslinovo ulje koje sa mešavinom mediteranskih trava i jedino tako obezbeđuje onaj prepoznatlji ukus grčke fete koja čini i sastavni deo grčke salate. Poreklo ovog grčkog proizvoda zaštitila je Evropska komisija, te se feta sir ne sme praviti van granica Grčke, a i u njoj dozvoljeno je da se sprema samo po tradicionalnom receptu! Služi se skoro uz sva jela grčke kuhinje i kao predjelo i uz dodatak glavnom jelu i kao sastojak mnogih drugih grčkih jela, a generalno – Grci su veliki ljubitelji i konzumenti sira, te proizvode najrazličitije i neke od najboljih vrsta. U njih spadaju sirevi poput gravijere, manurija, mizitre, dimljene metsovone,…

# Masline i maslinovo ulje – ako niste znali da su crne masline zapravo sazrele zelene masline, te ovo nisu dve različite vrste, a ono što karakteriše kvalitetno maslinovo ulje jeste to da je dimljeno na temperaturi preko 210°C, tako da se u kulinarstvu može koristiti kako za pečenje, tako i za kuvanje. U Grčkoj postoji preko 100 miliona stabala masline, a neka od njih su nikla još u XIII veku. Maslinovo ulje iz Grčke je uglavnom extra devičansko odnosno ekstra nerafinisano (što je i najbolja vrsta) i čini osnovu mediteranske kuhinje, dok masline bogate mnogim hranljivim sastojcima predstavljaju savršen dodatak svake salate i obroka. Takođe, maslinovo ulje naziva se i uljem lepote, jer utiču na sjaj kože i zdravlje naših ćelija, te mnogi smatraju da je ovo tajna dugovečnosti Grka. Grčka se nalazi na 3.mestu u svetu prema proizvodnji maslinovog ulja, a ima čak 16 geografski zaštićenih vrsta. Jedno od najkvalitetnijih potiču iz Kalamate i sa Krita, a u svetu su popularna zbog svojih hranljivih svojstava, prelepog ukusa i čistoće.

# Grčka vina – Grci imaju boga vina Dionisa što dosta govori o značaju ovog grčkog pića, a njegova proizvodnja je počela na Kritu mnogo godina pre nove ere. U Grčkoj grožđe ima veoma dugu tradiciju uzgajanja i s obzirom na najpovoljniju klimu postoji veoma bogat izbor različitih sorti, te se pojedina grčka vina mogu naći samo u Grčkoj. Vinogradi sa ovih područja spadaju u najstarije na svetu, a današnja proizvodnja grčkih vina podrazumeva kombinaciju određenih savremenih i jedinstvenih tradicionalnih tehnika, te i ne čudi da su grčka vina među najpoznatijima, nagrađivanima i najukusnijima na svetu. Jedno od njih je belo vino Retsina specifično po tome što se u njega dodaje smola, zbog čega je postalo popularno i u svetu!

# Mastika – predstavlja prirodnu aromatičnu i lekovitu smolu kontrolisanog geografskog porekla (sa ostrva Hios), a koja nastaje od istoimenog drveta. Odavde se izvozi u druge zemlje sveta, jer jedino ovde mastika može da se nađe u izobilju, a pretpostavlja se da je to zato što je ovo tlo vulkansko i ostrvo ima drugačiju klimu. Mastika se koristi u farmaceutske svrhe za lekove i kozmetičke proizvode, kao i prirodna žvaka, a može se koristiti i za kuvanje. Budući da ima neobičan i nesvakidanji ukus, kulinarskim specijalitetima daje poseban šmek, a služi i kao sastojak mnogih slatkiša, peciva i testenina, pića, soseva,…

# Crveni grčki šafran – još jedan od aromatičnih i lekovitih proizvoda kontrolisanog geografskog porekla sa područja opštine Kozani, koja je jedna od samo 4 mesta na svetu na kojima se proizvodi ovaj začin. To ga ubraja u najcenjenije i najskuplje začine na svetu, jer je za 100 g crvenog šafrana potrebno oko 50 hiljada cvetova. Na području Kozani je pri tom šafran najkvalitetniji, te je na svetu Grčka najveći proizvođač prirodnog šafrana. Ovaj proizvod Grci su nasledili od stare civilizacije, a šafran je poznat i po svojim afrodizijačkim svojstvima, te se naziva i “cvet mediteranske kuhinje” i “zlato sa grčkog tla”.

Ako su vas ovi grčki proizvodi namamili da razmislite o letovanju u nekoj od popularnih grčkih turističkih destinacija, pogledajte ovde kakve sve aranžmane možete naći u našoj ponudi!